Karabaş-ı Veli Dergâhı

 
Karabaş-ı Veli Dergâhı

Karabaş-ı Veli Dergâhı - 3D Sanal Tur

Karabaş-ı Veli Dergâhı için hazırlanan sanal tur sayfasında bulunuyorsunuz. Hareketli görüntüye tıklayarak açılan sayfada veya buradan indireceğiniz programlarla kendinizi Karabaş-ı Veli Dergâhı'nda gibi hissedeceksiniz. Kurulum gerektirmeyen programları çalıştırdığınızda fareyi bakmak istediğiniz yöne doğru kaydırmanız yeterlidir. Detaylara zumlamak için farenizin tekerleğini çevirin. İndirdiğiniz mekanların listesini görmek için F9 tuşuna basın. Listelenen mekanları ekran koruyucu yapmak için F5 tuşuna basın. Tavsiyemiz Karabaş-ı Veli Dergâhı dahil tüm mekanları ekran koruyucu yapmanızdır. Ekran koruyucu devreye girdiğinde rastgele bir mekan seçilir ve otomatik olarak etrafı seyrettirir (adeta HD kalitesinde bir belgesel izliyormuşsunuz hissini verir). Diğer tuşların işlevini öğrenmek için F1, çıkmak için Esc tuşuna basın.

———

Restorasyon

16. yüzyılda Halvetiye Tarikatına bağlı olarak 1550 yılında vefat eden Şeyh Yakup Çelebi tarafından Veli Şemsettin (İbrahim Paşa) Mahallesi'nde kurulmuştur. 19. yüzyıldan itibaren Kadiriye Tarikatı'nın Eşrefiye koluna bağlı şeyhler tarafından idare edilmiştir. 1925'te tekkelerin kapatılmasından sonra semahanesi bir müddet İdman Yurdu, diğer kısımları ise ev olarak kullanılmıştır. Bursa'da günümüze kadar ayakta kalabilen ender dergahlardandır.

Dergahın kuruluşundaki orijinal yapıları günümüze gelememiştir. Bugünkü semahane ise 1822 tarihinde yapılmıştır. 1851 tarihli kayıtlardan dergahın semahane, şeyh odaları, iki derviş odası, misafir odaları, sofa ve abdesthane gibi kısımlardan oluştuğu anlaşılmaktadır.

2002 yılında restorasyonuna başlanan bina 2005'te şimdiki halini almıştır.

Kaynak: www.bursadakultur.com

Şeyh Yakup Çelebinin Tecvid-i Karabaş adlı bir kitabı bulunduğu için tekke Karabaş adını almıştır.

Karabaş-i Tekkesi temsil ettiği kültür ile özdeşleşen Mevlevi Kültürü'nün doyasıya yaşandığı bir mekan olarak hizmet vermektedir. Haftanın her günü akşamı semah gösterileri yapılan kültür merkezinde, mekanın kültürümüzle bütünleştiği muhteşem ortamda sunulan ücretsiz çay keyfi ile dinleneceksiniz.

Kaynak: Bursa Osmangazi Belediyesi

Dergâhın web sitesi: www.mevlana.org.tr


3D Mekanlar uygulaması
Karabaş-ı Veli Dergâhı dahil yüzlerce mekanı mobil cihazınızda gezebileceğiniz uygulamamızı indirmek için tıklayın

BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Semahane III–
BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Misafirhane II–
BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Üst kat II–
BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Semazenler II–
BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Üst kat–
BURSA Karabaş-ı Veli Dergâhı  –Misafirhane–

© www.3dmekanlar.com